Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

#02 Vyplatí se rekonstrukce panelového bytu před jeho prodejem?

Co obnáší rekonstrukce panelového bytu a především kolik taková rekonstrukce stojí? Na toto téma se bavil ředitel Hanácké realitní kanceláře Ing. Petr Korytar s odborníkem na rekonstrukce panelových bytů Radkem Hlavinkou.

Panelové byty vždy byly a budou tou nejdostupnější variantou při pořízení bydlení ve městě. Cenový boom posledních let však zdražil i tuto kategorii. Vyplatí se tedy vůbec byt před jeho prodejem rekonstruovat nebo je lepší starosti s rekonstrukcí přenechat novým majitelům?

Jaké máme možnosti pokud chceme zrekonstruovat panelový byt?

Možností je hned několik vždy ale záleží na přání majitele a jeho představě jak rozsáhlá by výsledná rekonstrukce měla být. Základem je často nová koupelna. To obnáší demontáž starého umakartového jádra, připravení nových odpadů, vyzdění nového jádra a zařízení sanitou. S výměnou jádra pak většinou souvisí i kompletní výměna elektroinstalací. Další součástí rekonstrukce panelových bytů je i výměna oken a dveří. Dosloužilé dveře můžeme nechat zrepasovat, případně vyměnit za nové, což se týká i zárubní. Pokračovat se dá vyrovnáváním podlah nivelizační stěrkou a pokládkou nových podlahových krytin, malováním a úpravou stěn. Samozřejmě se mohou udělat i nové sádrokartonové stropní podhledy. Do nich se mohou instalovat nové elektrické rozvody, zakryjí se jimi spoje mezi jednotlivými panely a slouží jako tepelná izolace, takže dojde ke snížení nákladů za topení. Oblíbené jsou v poslední době i dispoziční změny bytu. V tomto případě je často nutné zasahovat nejen do příček paneláku ale i do nosných konstrukcí. Dobré je mít na paměti, že pokud se zasahuje do nosných konstrukcí bytu, musí klient získat stavební povolení a také souhlas minimálně 75 % vlastníků budovy.

Panelové byty vždy byly a budou tou nejdostupnější variantou bydlení ve městě. Cenový boom z posledních let však zdražil i tuto kategorii.

Petr Korytar, ředitel Hanácké realitní kanceláře

Kde je dobré při rekonstrukci začít a na koho se obrátit?

Před samotným začátkem rekonstrukce je dobré si ujasnit, co od rekonstrukce klient očekává a zda plánované změny povedou k jeho spokojenosti. Ať už jsou důvodem rekonstrukce staré rozvody elektřiny, nevyhovující dispozice, velikost místností, původní umakartové jádro nebo jen výměna podlahové krytiny, v novém prostoru by se měl majitel bytu cítit dobře. V případě, že se klient rozhodne rekonstruovat pouze původní umakartové jádro, stačí mu zajít do některého z koupelnových studií. Tam mu poradí s výběrem vhodných materiálů jako jsou obklady, dlažby nebo sanita. Většina koupelnových studií také zpracovává grafický návrh, který zákazníkovi pomůže lépe si představit výslednou podobu nové koupelny. Pokud však dojde k větším zásahům je dobré navštívit bytového architekta a ještě před započetím stavebních prací s ním svůj nápad zkonzultovat. Klient si tak může ušetřit čas i finance a vyvarovat dodatečným nákladům na opravy a předělávky. Důležité je nepodcenit správný výběr řemeslníků. Vyberte si ty, kteří mají dostatek zkušeností a jejich práce je kvalitní. Pokud takové neznáte, neváhejte zavolat k nám do Hanácké realitní a my vám někoho doporučíme.

Co všechno rekonstrukce bytového jádra obnáší a jak dlouho taková rekonstrukce může trvat?

Potom, co máme jasnou představu o tom, jak bude naše budoucí koupelna vypadat, můžeme začít se samotnou rekonstrukcí. Jako první přijde na řadu vodař, který nachystá vše, co se týče vodoinstalací a odpadů. Pak teprve přijdou na řadu bourací práce. Umakart je nahrazen ytongem (popřípadě sádrokartonem), který je lehký a snadno se opracovává. Navíc má výborné akustické vlastnosti a není náchylný na plísně. Při rekonstrukci musíme počítat s velkou prašností, nepořádkem a hlavně omezeným provozem koupelny a wc. Proto se doporučuje byt po dobu rekonstrukce opustit. Počítat musíme zhruba s deseti až čtrnácti dny, než bude rekonstrukce hotová.

S jakou cenou můžeme při rekonstrukci bytu počítat?

Samozřejmě vždy záleží na použitých materiálech a náročnosti klienta, ale taková běžná rekonstrukce bytového jádra ve standardní provedení se aktuálně pohybuje zhruba okolo 200 tisíc korun. Cena kompletní rekonstrukce, tzn. včetně nových podhledů, elektroinstalace, podlah, dveří, bytového jádra a oken se může opět ve standradním provedení vyšplhat až na 500 až 750 tisíc korun.

Vyplatí se nám tedy byt před jeho prodejem zrekonstruovat?

Na základě našich podrobných cenových statistik, které si v Hanácké realitní kanceláři vedeme víme, že běžný nezrekonstruovaný olomoucký byt o dispozici 2+1 a podlahové ploše 50 metrů čtverečních se aktuálně na trhu prodává za cenu zhruba 2 milionů korun. Zatímco cena kompletně zrekonstruovaného bytu o stejné dispozici a podlahové ploše se pohybuje v rozmezí 2,3 až 2,5 milionu korun. Pokud tak vezmeme v úvahu, že cena kompletní rekonstrukce začíná na 500 tisíc korun zjistíme, že na rekonstrukci určitě nevyděláme, spíše ztratíme. Přičteme-li k tomu ještě čas a nervy s tím spojené, je rozhodování jasné. Obdobná situace je pak i u bytů o dispozici 3+1. Jestliže uvažujete jen o vyzdění starého umakartového jádra, ani zde to před prodejem nedoporučujeme. V prodejní ceně na tom nezískáte víc než jste do toho dali a navíc Vámi provedená rekonstrukce nemusí vyhovovat budoucímu kupujícímu a Vaše snaha je tak zbytečná.

Pokud se přeci jen pro rekonstrukci bytu rozhodnete, třeba z důvodu, že chcete byt jen dále pronajímat, doporučujeme si pozvat zkušeného makléře, který vám poradí do čeho investovat tak, aby se to projevilo i v prodejní ceně. V rámci rekonstrukce je pak vhodné volit neutrální moderní tóny a nepoužívat ty nejlevnější materiály a zařizovací předměty. To Vám může znehodnoti veškerou snahu a peníze vložené do opravy.

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.