Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

#06 Na co si dát pozor v oblasti nájmů v době koronaviru?

Rady pronajímatelům a nájemníkům v době koronavirové krize

Na co si dát pozor v souvislosti s opatřením vlády, které zakazuje dát nájemníkům výpověď z důvodu neplacení nájmu? To a spoustu dalšího rozebíral ve středu večer v živém vysílání Ing. Petr Korytar z Hanácké realitní kanceláře a JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D. z advokátní kanceláře Arrows.

Opatření vlády v souvislosti s koronavirem se dotkla i nájemního bydlení. Vláda podpořila návrh, který říká, že lidé, kteří se v souvislosti se současnými mimořádnými opatřeními dostali do finančních potíží nemohou dostat výpověď z bytu z důvodu neplacení nájmu. Jakub Dohnal však upozorňuje, že se v žádném případě nejedná o jakési “nájemní prázdniny” jak si hodně lidí myslí. Podstatou návrhu je ochrana nájemníka ve smyslu toho, že nemůže dostat výpověď z bytu, ale peníze bude muset dodatečně doplatit. V opačném případě by totiž nájemné mohlo být následně vymáháno. 

Jaká jsou tedy rizika, která aktuálně hrozí?

Velký pozor by si nájemníci měli dát na placení záloh na energie, na které se opatření vlády nevztahuje. Kvůli jejich neplacení by nájemníkům mohla hrozit výpověď z bytu. To samé platí i pro další závažné důvody pro vypovězení nájmu.

Jak by měly nájemníci postupovat pokud se dostanou do problémů?

Nájemníci by neměli spoléhat na to, že se situace vyřeší sama. Důležité je nebýt pasivní, ale snažit se situaci řešit a přistupovat k ní zodpovědně. Jako první doporučuje Jakub Dohnal kontaktovat pronajímatele a informovat ho o nastalé situaci. V případě, že se podaří vzájemně domluvit na slevě nájemného nebo na případném odkladu placení je dobré sepsat dodatek k nájemní smlouvě, kde bude vše písemně doloženo. Nájemníci by měli také sami aktivně vyhledávat informace na internetových stránkách. Podívat by se měli třeba na stránky úřadu práce, kde se dozví, které konkrétní listiny budou potřebovat pro potvrzení k odložení nájemného. 

Jak je na tom olomoucký trhu s krátkodobými nájmy, tzv. AirBnB?

Situace v Olomouci v oblasti krátkodobých pronájmů zásadně ovlivněna není. Narozdíl od Prahy, kde tvoří krátkodobé pronájmy podstatnou část nájemního trhu je ten olomoucký zaměřen spíše na dlouhodobé nájmy. Podle slov Petra Korytara tak aktuální situace lokální trh zásadně neovlivní. Dotknout by se podle něj mohla krize spíše komerčního trhu, který je situací více postižen.

Co má dělat pronajímatel, pokud mu nájemce dluží peníze za nájem? 

Jakub Dohnal upozorňuje, že v tomto případě je důležité dbát na dostatek písemných důkazů. Pokud nastane situace, kdy nájemce dluží více než tři měsíční nájmy, má pronajímatel právo mu podat výpověď z bytu. Nutné jsou však důkazy. Po každém nezaplacení nájemného by měl pronajímatel zaslat nájemci upomínkový dopis a to nejlépe doporučeně. Dodává, že pokud by mělo dojít k soudnímu sporu je vždy dobré se připravit dopředu a sbírat dostatek podkladů. Zároveň však upozorňuje, že je vhodné pořádně zvážit nutnost řešení situace soudním sporem, který se může táhnout velmi dlouhou dobu.

Hrozí nájemcům nějaký postih za zneužití této situace?

Podle Petra Korytara je dobré si uvědomit, že veškeré smluvní vztahy v oblasti nájmů jsou obvykle sjednány na jeden rok. Pokud nájemník současné situace zneužije, tak nemůže čekat, že jim pronajímatel smlouvu následně prodlouží. Kupní síla obyvatelstva bude navíc oslabovat a velká část lidí tak nedosáhne na koupi vlastní nemovitosti. Tato skupina lidí bude tím pádem nucena zvolit možnost nájemního bydlení. Růst poptávky po nájemním bydlení se tak automaticky projeví i v růstu nájemních cen. 

Jak je to v současné době s daní z nabytí nemovitosti?

Aktuální výše daně z nemovitosti tvoří 4 %. Pokud by došlo k jejímu zrušení, tak podle zprávy, kterou vydalo ministerstvo financí by tato daň neplatila pro všechny, kteří nemovitost koupili po 31. březnu 2020. Podle Petra Korytara tak není důvod v souvislosti se zrušením daně z nabytí nemovitosti s koupí nemovitosti zbytečně vyčkávat. 

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.