Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

#09 Daň z nabytí nemovitosti zrušena, jaké další daňové změny s tím souvisí?

Daň z nabytí nemovitosti zrušena, jaké další daňové změny s tím souvisí?

Konečně jsme se toho dočkali. Dlouhé roky diskutovaná daň je konečně zrušena. 18.září tento zákon podepsal prezident. Co to tedy pro nás znamená a koho se to týká? Daň z nabytí nemovitosti platil kupující od roku 2013 ve výši 4% z ceny nemovitosti, u čtyř milionové nemovitosti tak kupující zaplatil nezanedbatelných 160.000 Kč. Povinnost platit daň zaniká zpětně od 1. prosince 2019. Týká se to tedy všech kupujících, kteří dokončili vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později. Pokud jste již tuto daň zaplatili, bude Vám vrácena. Ale pozor, nebude vrácena automaticky, o její vrácení musíte požádat. Žádost pro vrácení daně naleznete ZDE.  Zrušení této daně vyvolá očekávaný výpadek v rozpočtu ve výši cca 14 mld. Kč ročně.

Změna časového testu u daně z příjmu

Daňové změny se netýkají pouze daně z nabytí nemovitosti, ale také osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Nově se prodlužuje časový test pro osvobození z 5 let na 10. Jinými slovy, pokud vyděláte na prodeji nemovitosti, kterou jste koupili méně než před 10 lety, zaplatíte daň ve výši 15% z daného zisku. Důležité je, že zvýšení časového testu se týká až nemovitostí nabytých až po 1. lednu 2021. Pokud tak stihnete nemovitost koupit ještě v letošním roce, týká se Vás stále pětiletý časový test. Změny se netýkají situace, pokud jste prodávanou nemovitost využívali k vlastnímu bydlení, nebo peníze z prodané nemovitosti použijete na nákup jiné nemovitosti sloužící pro vlastní bytovou potřebu. V této situaci zůstává časový test 2 roky. Rozhodujícími daty pro určení časového testu je vždy datum právních účinků vkladu.

Snížení úroků z hypotečního úvěru

Původní návrh na zrušení možnosti odečítat úroky z úvěru na bydlení z daní narazil v senátu a proto došlo pouze ke snížení limitu pro odpočet úroků. Ten byl snížen ze současných 300.000 Kč na 150.000 Kč. Tato změna se týká úvěrů uzavřených po 1. lednu 2021, do konce letošního roku tak stále platí limit 300.000 Kč. Nicméně co, to pro Vás reálně znamená? Roční úroky nad 150.000 Kč se týkají při současných úrokových sazbách 30-letých úvěrů přesahujících 7.000.000 Kč. Takže, pokud přemýšlíte o hypotéce menší než 7 mil. Kč, nemusíte se touto změnou vůbec trápit. A jaká je vlastně úspora při onom odečtu? Pokud si odečtete úroky z hypotéky zaplatíte na dani méně o 15% z odečtené částky. Tzn. z oněch maximálních 150.000 je to 22.500 Kč. Doufám, že Vám toto video pomohlo zorientovat se v současných daňových změnách. Pokud byste potřebovali něco objasnit, nebojte se mi napsat na email nebo prostřednictvím sociálních sítí.

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.