Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

83-Kopie_návrhu_Kopie_návrhu_Víte_že_1.jpg

#12 Víte, že katastr nemovitostí už nebude veřejný?

Věděli jste, že od června už nebude možné z pohledu anonymního uživatele nahlížet do katastru nemovitostí? Aplikace Nahlížení do katastru nemovitostí už nebude od června 2021 veřejně přístupná, jak tomu bylo doposud. Od tohoto data uvidí anonymní uživatelé jen základní data o nemovitosti samotné, ale nezobrazí se údaje o vlastnících nemovitostí nebo účastnících řízení. 
Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK), se k tomuto kroku rozhodl ze dvou důvodů. V posledních měsících se potýkal z problémem přetěžování svých systémů ze strany externích aplikací a robotů využívajících katastrální data. Druhým důvodem je i ochrana vlastníků před anonymním sledováním jejich citlivých dat. Nově se tak ke kompletním informacím dostane pouze registrovaný uživatel po přihlášení skrz účet katastru či portálu eidentita

K čemu je katastr dobrý? 


Katastr nemovitostí denně využívá tisíce lidí z řad odborné i laické veřejnosti. Jedná se o soubor dat o všech nemovitostech v Česku. Najdete v něm popis a geometrické a polohové určení nemovitosti, obsahuje další fakta o vlastnících, včetně trvalého bydliště, popřípadě informace o tom, zda na objektu není zástava nebo nějaké věcné břemeno. V oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí je potom důležité vědět, že se v KN také nachází evidence vlastnických a jiných věcných práv, které se k nemovitostem pojí, a informace důležité k daňovým účelům. Můžete zde také sledovat proces převodu nemovitosti a ujistit se tak, že přepis na nového majitele proběhl v pořádku.
 

Jak od  června získáte informace z katastru?  

Od června uvidí nepřihlášení uživatelé aplikace pouze to nejzákladnější (tj. údaje beze jmen vlastníků nemovitostí a účastníků řízení). Pro detailnější výpisy z KN se musíte přihlásit – respektive autentizovat. Jakmile toto provedete, budete moci po přihlášení znovu do KN opět nahlížet volně a zcela zdarma. Druhou možností je dálkový přístup do katastru nemovitostí



Jak se autentizovat pro práci s katastrem?


Tuto autentizaci můžete provést několika různými způsoby, z nichž nejsnazší je tzv. eidentita, neboli Portál národního bodu. Eidentita je online nástroj, který funguje jako klíč k elektronickým službám, potažmo elektronický podpis. Eidentita se nejčastěji používá pomocí bankovního účtu. V tomto případě se jedná o tzv. bankovní identitu. Pokud si ve vaší bance tuto službu aktivujete, stane se pro vás vaše bankovní identita vlastně takovým digitálním občanským průkazem. Díky tomu už nebudete muset spoustu věcí řešit na úřadech osobně. Banka totiž na základě vašeho souhlasu může třetím osobám potvrdit vaši identitu bez vaší přítomnosti.


Možnost dálkového přístupu do KN


Pokud Vám eidentita nevyhovuje nebo ji Vaše banka nepodporuje, druhou možností je zřídit si tzv. dálkový přístup do katastru nemovitostí. Pro využití této služby si však musíte podat žádost na ČÚZK pomocí speciálního formuláře. Formulář se dá podepsat elektronicky, ale pokud tímto nástrojem nedisponujete, budete si muset zajít potvrdit podpis na poštu. Po potvrzení podpisu pak už stačí dokument dostat na katastr, což můžete udělat rovnou poštou (doporučeně) nebo emailem, popřípadě přes datovou schránku.

Pokud chcete aplikaci Nahlížení do KN používat jako právnická osoba i jako fyzická osoba, měli byste se zaregistrovat dvakrát. V rámci firmy by se potom měli zaregistrovat všichni, kteří budou aplikaci pravidelně využívat.

 

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.