Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

94-Kopie_návrhu_Kopie_návrhu_Kopie_návrhu_REALITNÍ_VLOG_8__3.jpg

#13 Hypotéky a fixace

#13 Hypotéky a fixace

Aktuálním tématem realitního trhu jsou vysoké úroky hypotečních úvěrů. Na to jak postupovat, pokud řešíte pořízení vlastního bydlení nebo třeba refinancujete hypotéku jsme se zeptali odborníka na toto téma Jirku Bittnera.



Jaké jsou dnes sazby hypoték? O kolik nám vzrostly?

Sazby hypoték teď bohužel nejsou nijak nízké, za poslední 3 kvartály jsme se postupně ze 2% dostali k hranici 5%. A bohužel lze očekávat ještě drobné zvyšování. Pro lepší představu znamená toto navýšení při průměrné hypotéce, která v dnešní době činí 3.500.000 Kč s dobou splatnosti 30 let růst měsíční splátky ze 13.000 Kč na 19.000 Kč.



Kdy lze očekávat snižování sazeb?

Současná situace není napořád, rozhodně ne na 30 let trvání hypotéky. Postupné snižování sazeb by mohlo začít koncem tohoto roku. Souvisí to však se spoustou věcí, hlavně s mírou inflace. Přiblížení ke 3% by se dalo očekávat nejdříve ve druhé polovině roku 2023.

Jaká délka fixace úroku je nejvýhodnější pro toho, kdo si chce vzít hypotéku letos?

Krátkou dobu fixace bych rozhodně nedoporučoval a to z toho důvodu, že je poměrně drahá. ankara dershane Doporučil bych zafixovat úrok klasicky na 5 let, protože v tomto případě můžeme zkusit za 2 roky vyjednat u vaší banky snížení úroku. V případě, že by se toto řešení nezdařilo, je možné refinancovat celou hypotéku k jiné bance, která nám nabídne výhodnější podmínky. 

Hrozí klientům při refinancování hypotéky pokuta za předčasné splacení?

Pokuta sice hrozí, ale i tak se ji vyplatí zaplatit, protože se klientům na splátkách vrátí za dva nebo tři měsíce zpět.

Mnoha lidem letos budou končit 5leté fixace z roku 2017 kdy byly minimální sazby. To může být pro mnoho rodin komplikace. Už se s touto situací setkáváš?

Ano, setkávám a své klienty na to připravuji. Pokud Vám fixace končí v letošním roce, začněte situaci řešit hned a určitě nečekejte na nabídku z Vaší banky. Ta totiž nemusí být nejvýhodnější. Doporučuji se obrátit na finančního poradce, který Vám dokáže v daný moment najít tu nejlepší sazbu a podmínky na trhu.

Co bys doporučil rodinám pro které zvýšení sazeb může znamenat citelný zásah do

rozpočtu?

Musíme si uvědomit, že výše splátky není jen o sazbě a problém v rodinném rozpočtu lze řešit i jinak. Jednou z cest může být krátkodobé protažení splatnosti hypotéky, čímž snížíme měsíční splátku tak, aby to rodiny tolik nebolelo.

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.