Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

50-35679foto1_20200804010634_puvodni.jpeg

Z TISKU: 86 metrů v paneláku za 4 miliony! Ceny bytů v Olomouci nesrazil ani covid

Byty v krajském městě nezlevňují. Kdo očekával, že ceny pošle dolů koronavirová krize, mýlil se. Nic takového se v Olomouci neděje. Alespoň zatím ne. Naopak předpokládané zrušení daně z nabytí a nízké sazby hypotečních úvěrů vnesly na olomoucký trh s nemovitostmi mírné prázdninové oživení. Otázkou však je, co přinese podzim. Do předpovědi dalšího vývoje se nyní nepouštějí ani zkušení znalci.

„V současnosti se situace vrátila téměř do normálu, před jarní krizi, a opatření, která přišla na trh, dokonce vyvolala jakousi vlnu nárůstu zájmu o určité segmenty nemovitostí,“ hodnotil aktuální situaci na trhu s byty v Olomouci ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar. Jedná se o daň z nabytí nemovitosti, jejíž zrušení schválila Sněmovna, ale Senát ji vrátil poslancům a chce v něm pozměňovacím návrhem opravit legislativní chyby. Dále snížení úrokových sazeb hypoték a uvolnění podmínek pro vlastní kapitál. „To jsou parametry, které dostaly do trhu další zájemce o nemovitosti. Například ty, kteří mají obavy o úspory z důvodu nějaké předpokládané krize a raději chtějí peníze vložit do nemovitosti, které věří nejvíce,“ uvedl Korytar. 

Podle serveru RealityMIX je nyní průměrná cena za 1 metr čtvereční bytu v Olomouci 53 620 korun. Meziročně je to o 5,9 procenta více. Letos v červnu to bylo podle zdroje 53 195 korun. Šedesátimetrový byt v Olomouci se podle statistiky webu prodává v průměru za 3,22 milionu korun.

Ceny nesnižujeme, není důvod

V aktuální nabídce k prodeji jsou desítky bytů v rozestavěných developerských projektech, kterých se nyní realizuje v Olomouci několik. Například ve Střední Novosadské nabízí developer 2+kk o výměře 66 metrů čtverečních za 3,3 milionu korun. „Lidé jsou opatrnější, někteří mají snížené platy, nedosáhnou na hypotéku. Stále však prodáváme, ale méně než před covidem,“ popisovala stav Barbora Stuchlová, která prodává nabídku developerského projektu "Rezidence Zahrady Novosadská".

„Ceny však nesnižujeme. Zatím k tomu není důvod,“ doplnila. Zájemci zde poptávají zejména menší byty. Jednopokojové už developer všechny prodal. Celkově je v rámci této bytové výstavby zahrnující 120 bytů prodána polovina ze 120 bytů. Zkolaudováno by mělo být do konce letošního roku.

Rekord na Lazcích

U takzvaného "secondhandu", zánovních a starších bytů, je situace z pohledu prodávajících příznivější. Poptávka stále výrazně převyšuje nabídku. V každé dispoziční kategorii je v Olomouci nabídka velmi malá a když se objeví novinka, podle makléřů kupující okamžitě reagují. Tyto byty v dobrém stavu prodávají rychle. Hanácká realitní kancelář nyní dokonce zaznamenala nový rekord, když prodala čtyřpokojový byt o výměře 86 metrů čtverečních v panelovém domě na Lazcích za více než 4 miliony korun.

„Byl pěkně zrekonstruovaný, hezký byt. Ale i tak je to pro nás v rámci tohoto segmentu jakýsi milník. Byt byl prodán během čtrnácti dnů a ještě jsme měli druhého vážného zájemce,“ popisoval konkrétní transakci Petr Korytar.

Nůžky se rozevírají

Úplně jinou kapitolou jsou již delší dobu nájmy, kde se projevuje nárůst problematické klientely.

„Více než polovina zájemců o nájemní bydlení má závažný finanční problém, například exekuci. Pozorujeme, jak je společnost rozdělena, jak se nůžky rozevřely ještě více. Na jedné straně jsou lidé, kteří peníze mají nebo na ně dobře dosáhnou a investují do nemovitostí, a na té druhé lidé, kteří si při dnešních cenách a možnostech nemají šanci vlastní bydlení pořídit,“ komentoval situaci.

Olomoucký kraj nyní zaznamenal snížení nabídkových cen malých bytů do 45 metrů čtverečních určených k pronájmu. Průměr inzertních cen této kategorie nemovitostí za poslední rok poklesl o 4 procenta. Vyplývá to z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz.

Letos v červnu stál metr čtvereční bytu k pronájmu v Olomouckém kraji 220 korun. Celkový počet nabídek na pronájem malých jedno a dvoupokojových bytů o ploše do 45 metrů čtverečních zaznamenal na Sreality.cz v meziročním srovnání nárůst o 60 procent.

Co udělá podzim?

Podle ředitele Korytara je nyní otázkou, jak se projeví na realitním trhu podzim, kdy lze očekávat další propouštění v souvislosti s covidovou krizí.

„Chtěl bych být opatrný s nějakými prohlášeními. Nikdo neví, co na podzim bude. Variant, kterých může nastat, je více, a na základě toho bude trh reagovat,“ odpověděl na otázku dalšího možného vývoje.

Podle něj stále platí, že koupě bytu v Olomouci je z dlouhodobého hlediska dobrou investicí.

„Pro člověka, který peníze na byt má, jiná alternativa v současné situaci moc není. I kdyby hodnota bytu s nějakým dvou tříletým obdobím, krátkodobě, poklesla, nijak je to neraní, protože byt nekupují, aby za rok dva prodali. Z dlouhodobého hlediska se cena vrátí na původní hodnotu, ne-li vyšší. Po celou dobu vlastník pobírá nájem, který jej chrání proti inflaci a zajišťuje nějaký výnos,“ uzavřel ředitel.

ZDROJ: https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/ceny-bytu-olomouc-2020.html

AUTOR: Daniela Tauberová

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.