Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

# 15 Jaké faktory ovlivňují cenu nemovitostí?

Existuje celá řada faktorů, které mohou ovlivnit hodnotu právě vaší nemovitosti. V Hanácké realitní kanceláři jsme pro vás připravili možnost online ocenění, v rámci kterého vám můžeme zdarma poskytnout profesionální odhad tržní ceny vaší nemovitosti.

Situace na trhu

Hodnotu nemovitosti nemusí být na první pohled snadné určit. Její hodnota se totiž v čase vyvíjí, a je závislá na aktuální tržní situaci. Na tržní situaci má vliv např. velikost nabídky nemovitostí, úrokové sazby, inflace nebo dostupnost hypoték. Uplynulá léta nám ukázala, že je třeba sledovat i další faktory, které trh mohou ovlivnit, jako např. zahraniční ekonomický vývoj, politická situace u nás i ve světě nebo nejrůznější zdravotní rizika (mezi která bychom mohli zařadit např. pandemii). Přestože se jedná o faktory, které nedokážeme direktně ovlivnit, je dobré se v tržní situaci orientovat.

Lokalita

Specifickou vlastností nemovitosti je lokalita, která má na celkovou hodnotu nemovitosti zásadní vliv. Asi netřeba vysvětlovat, že tržní cena se bude výrazně lišit u nemovitostí na vesnici a u nemovitostí ve velkém městě. Cenu nemovitosti ovlivní také celkové umístění v rámci republiky a konkrétního regionu - některé oblasti jsou jednoduše populárnější než jiné. Dále je pak rozhodující umístění nemovitosti v konkrétní obci. Je třeba sledovat nejen občanskou vybavenost lokality, dopravní dostupnost nebo demografii, ale i negativní aspekty (např. jestli se nemovitost vyskytuje na rušné ulici). Nezapomínejte nahlédnout i do územního plánu, kde naleznete důležité informace o budoucím vývoji lokality. 

Další vlastnosti a stav nemovitosti

Dalšími zásadními cenotvornými faktory jsou vlastnosti nemovitosti a její stav. Pokud se chystáte na prodej nemovitosti, měli byste vždy zvážit, v jakém stavu se nemovitost aktuálně nachází. V některých případech je před prodejem postačující výmalba a zapravení drobných nedostatků, jindy je výhodnější před prodejem investovat do rozsáhlejší rekonstrukce. Tyto kroky definitivně konzultujte s vaším realitním makléřem, který by vám měl pomoci se správně rozhodnout. 

Hodnotu vaší nemovitosti vždy ovlivní charakter dané stavby. Záleží tedy na typu použitého zdiva (zpravidla jde o cihlu, panel, případně jiný použitý materiál). Každý materiál má své klady i zápory, hodnotu navíc ovlivní i současné trendy. Aktuálně můžeme pozorovat zvýšený zájem zejména o novostavby.

Neméně důležitou součástí nemovitosti je také její příslušenství. Na hodnotu nemovitosti má vliv, pokud disponuje příslušenstvím jako např. parkovací stání, terasa, lodžie, zahrada nebo úložný prostor (nejčastěji formou skladovací  kóje nebo sklepa). U bytových jednotek může být právě skladovací kóje nebo parkování velkým benefitem.

Hodnotu také ovlivní kvalita vybavení dané nemovitosti. V tomto případě rozhoduje např. typ podlahové nebo střešní krytiny, druh obkladů a dlažeb, typ oken způsob vytápění a ohřev teplé vody nebo rozvody elektroinstalace a slaboproudu. Cenu může výrazně ovlivnit i energetická náročnost nemovitosti. Aktuálně je pro mnoho majitelů prioritní snižovat náklady na bydlení, a právě energeticky náročná nemovitost by toho nemusela být schopná. Naštěstí existují technologie, které náklady snížit pomáhají, jako je např. fotovoltaika nebo tepelná čerpadla. V Hanácké realitní kanceláři vám navíc pomůžeme vyřídit i Průkaz energetické náročnosti budov (PENB). 

Propagace

Často opomíjeným faktorem je propagace dané nemovitosti. Dobrou propagací je možné tržní cenu nemovitosti navýšit, naopak špatná propagace jí může uškodit. Toto navýšení ceny má pochopitelně své limity. Přesto je možné s pomocí vhodné propagace zvednout hodnotu nemovitosti až o 10 %. V Hanácké realitní kanceláři disponujeme celou řadou nástrojů, které pomáhají našim klientům zhodnotit jejich nemovitost, jako jsou např. videoprohlídky, home staging, virtuální home staging, vizualizace interiéru, matterport nebo dronové záběry. Pokud vás tyto služby zaujaly, podívejte se, jak vypadá jejich využití v praxi – třeba na našem Instagramu. Chcete znát hodnotu vaší nemovitosti? Využijte možnost našeho online ocenění zdarma

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.